Waar moet u altijd op letten bij hout in de badkamer?

Door Songül

Geschreven door: Songül op 01 september 2022

Voor een lange tijd was hout niet geschikt om in de badkamer te gebruiken. Men was er van in de veronderstelling dat het hout zou gaan schimmelen of rotten. Toch werden er vroeger al veel vaker houten meubelen gebruikt in keukens en andere vochtige ruimten. Vandaag de dag zien we langzaamaan dat er steeds meer hout gebruikt wordt in badkamers. Zo worden er steeds vaker houten (of houtlook) vloeren gelegd, hout als panelen in badmeubelen toegepast of mooie stukken massief hout op wastafels gemonteerd. Er zijn zelfs houten badkuipen en wastafels verkrijgbaar.

Waar moet u altijd op letten bij hout in de badkamer?

Hout in de badkamer: Waar let ik op?

Voordat hout in de badkamer gebruikt wordt is het belangrijk dat dit bewerkt wordt. Onbehandeld hout hoort namelijk absoluut niet in de badkamer thuis. Wanneer hout behandeld wordt met olie, verf, vernis of een andere speciale laag, wordt er voorkomen dat vocht in het hout gaat zitten. Daarnaast is het ook goed om het juiste hout te kiezen. Hierbij hebben we het over harde en zware houtsoorten, zoals notenhout, wengé, vurenhout en lariks. Vloeren moeten altijd volledig waterdicht worden gemaakt. Het is ook belangrijk om de randen af te dichten met kit. Bovendien is goede ventilatie belangrijk om ervoor te zorgen dat de badkamer niet vochtig blijft.

  • TIPS
    Vermijd grenenhout in ruimtes waarbij water opspat. grenenhout de neiging heeft om schimmel te ontwikkelen na langdurig contact met vocht.
  • Eikenhout is ook niet geschikt voor badkamers. Ondanks dat dit hardhout is, heeft het de neiging snel te verkleuren wanneer er schoonmaakmiddelen op worden gebruikt.
  • Rode houtsoorten zoals Jatoba en Merbau kunnen ook onaantrekkelijke tinten krijgen wanneer ze aan vocht worden blootgesteld.
  • Wanneer u zich aan de richtlijnen houdt, hoeft hout niet te worden beschermd met schimmelwerende of insecticide chemische middelen.
Trendwatcher Songül

ALS U EEN NIEUW TOILET KOOPT, ZIJN ER EEN AANTAL KEUZES DIE U MOET MAKEN.

Sani-Dump - wijzend-naar-rechts-lachend-600×600
Waar moet u altijd op letten bij hout in de badkamer?
Waar moet u altijd op letten bij hout in de badkamer?

Wist u dat hout goed is voor het klimaat van een ruimte

Hout is een grondstof dat leeft en dat betekent dat hout vocht op kan nemen en dit weer af kan geven. Dit zorgt voor een positief en gezondheid bevorderend effect op het klimaat binnen een ruimte. Daarnaast staan sommige houtsoorten bekend om hun antibacteriële eigenschappen. Dit is natuurlijk mooi meegenomen in de badkamer waar hygiëne belangrijk is.

Hoe onderhoudt u hout in de badkamer

Om houten badkamermeubels lang mooi te houden zijn er een aantal dingen die gedaan moeten worden. Zo is het belangrijk om altijd druppels en ander opspattend water direct op te vegen, zodat de waterdruppels niet in het hout kunnen dringen. Wanneer u geolied hout heeft, is het belangrijk om regelmatig houtverzorgingsolie aan te brengen. Dit zorgt ervoor dat het hout niet uitzet en afgesloten blijft. Helaas zijn ook bijtende schoonmaakmiddelen funest voor hout. Vermijd deze ten alle tijden! Een vochtige doek is in vele gevallen genoeg om het hout mee te reinigen.

Trendwatcher Songül

SOMMIGE HOUTSOORTEN BEKEND OM HUN ANTIBACTERIËLE EIGENSCHAPPEN

Wél of geen echt hout?

Bent u nog steeds huiverig om hout in de badkamer te gebruiken? Dan kunt u overwegen om houtlooktegels of andere luxe vinyl planken te gebruiken die heel erg op natuurlijk hout kunnen lijken. Dit geeft vrijwel hetzelfde effect als echt hout En ze zijn vrijwel immuun voor schade door vocht of stilstaand water.

Lees ook:

Laatste tips