Zo voorkomt u schimmel in de badkamer

Door Songül

Geschreven door: Songül op 20 januari 2023

Het lelijke aanzicht van zwarte spikkels of vlekken in de badkamer. Schimmel ziet er niet alleen onsmakelijk uit, het is ook nog eens slecht voor uw gezondheid. Schimmels zijn een veel voorkomend probleem in de badkamer. Tevens is het lastig om van schimmel af te komen. Er zijn namelijk miljoenen soorten. U kunt schimmels zien als een mini paddenstoel die zich massaal verspreidt. Schimmel komt het meest in de badkamer voor omdat dit een plek is waar het warm en vochtig is, hier is de schimmel namelijk gek op! Ze groeien het snelst in dit soort warme en vochtige ruimtes.

Schimmel in de badkamer

Even terugkomend op dat schimmels slecht zijn voor uw gezondheid. De schimmel heeft over het algemeen te meeste invloed op mensen met luchtwegproblemen of een verzwakt immuunsysteem. Wanneer mensen met astma in aanmerking komen met schimmel kunnen hun klachten verergeren.

Kortom, schimmel geeft meer last dan plezier in huis. Dus hoe voorkomt u deze spikkelige vijanden? Lees snel verder voor onze tips!

 1. Als u na het douchen toch zo lekker bezig bent met jezelf afdrogen, neem dan gelijk uw douche mee. Zoals eerder gezegd, houdt schimmel van vocht. Maak daarom na elke douchebeurt de douche schoon met uw handdoek. Haal een trekker over uw spiegels en wanden heen om het compleet droog te maken.
 2. Is uw badkamer nog niet af? Dan kunt u overwegen om uw hele badkamer te betegelen. Schimmels houden namelijk niet van gladde oppervlakken.
  Zet de badkamerverwarming uit! Warme lucht wordt veelal gekoppeld aan droge lucht. Maar dat is niet helemaal waar. Warme lucht is vaak juist vochtige lucht. Warmte en vocht is de ideale combinatie voor schimmels.
 3. Zorg ervoor dat u uw badkamer continu ventileert. Daarmee bedoelen we niet het raam op een kiertje zetten tijdens het douchen, maar zorg dat er altijd frisse lucht de badkamer in komt.
  Er bestaat zoiets als schimmelwerende verf. Deze kunt u gebruiken in uw badkamer als het bijvoorbeeld lastig is om de ruimte te ventileren.
  Beschadigde voegen, kitranden en tegels zijn ook broedplekken voor schimmels. Vocht en warmte kunnen zich hierin ophopen. Repareer dit tijdig om schimmel te voorkomen.
Trendwatcher Songül

WANNEER MENSEN MET ASTMA IN AANMERKING KOMEN MET SCHIMMEL KUNNEN HUN KLACHTEN VERERGEREN

Sani-Dump - wijzend-naar-rechts-lachend-600×600
Roest in de badkamer
Roest in de badkamer

Nu kan het zo zijn dat het kwaad al is geschied. Schimmel weghalen is zeer lastig, maar zeker niet onmogelijk! Lees hieronder onze tips.

 1. Backing soda is uw nieuwe beste vriend. Dit middeltje doet wonderen voor vele kwaaltjes in huis. Dit mag dus absoluut niet meer ontbreken in uw schoonmaakkast. Verwijder schimmel in uw badkamer door baking soda met water en azijn te mengen. Mocht u geen azijn hebben, dan is water voldoende. Giet dit vervolgens in een plantenspuit en bespuit de beschimmelde plekken. Ga daarna grondig boenen met een harde borstel. Als laatste neemt u met een licht vochtige doek het oppervlakte af.
 2. Tea tree-olie is niet alleen lekker voor in bad, het werkt ook nog eens goed tegen schimmel! Het recept is heel simpel: giet twee theelepels tea tree-olie en twee kopjes water in een plantenspuit. Even schudden en het middeltje is klaar voor gebruik. Bespuit vervolgens de plekken waar schimmel zit en laat dit vervolgens een uur intrekken. Na dit uur kunt u de oppervlakten grondig schrobben met een harde borstel. Als laatste neemt u de oppervlakten af met een licht vochtige doek.
 3. Zitten uw voegen vol met schimmel? Dan kunt u een plantespuit vullen met bleekwater om vervolgens de beschimmelde voegen in te spuiten. Laat dit een paar uur intrekken. Poets daarna met een harde borstel de voegen schoon. Als laatste spoelt u de boel schoon en de voegen zien er weer spic en span uit!

Wij hopen dat uw badkamer er na onze tips weer fris en fruitig uit ziet! We horen graag of onze tips hebben geholpen.

Laatste kranen