Welke soorten wastafels zijn er?

Door Songül

Geschreven door: Songül op 20 januari 2023

Tegenwoordig zijn er veel soorten wastafels beschikbaar, denk aan vrijhangende wastafels, opzet waskommen of dubbele wastafels. Dit maakt de keuze alleen maar leuker, maar zéker niet makkelijker. Om de juiste wastafel te kiezen helpen we u graag verder. In dit blogbericht leest u meer over de verschillende modellen, materialen en mogelijkheden die er op het gebied van wastafels zijn.

Wastafels

Wat is uw stijl?

We gebruiken iedere dag een wastafel voor het wassen van onze handen, om onze tanden te poetsen en om ons even snel op te frissen. Daarom is het goed om uzelf allereerst af te vragen wat voor een soort stijl u in de badkamer wilt. Houdt u van een luxe uitstaling of bent u liefhebber van een landelijke stijl? Op deze stijlpagina kunt u inspiratie opdoen voor de badkamerstijl die bij u past.

Vrijhangende wastafel

De vrijhangende wastafel wordt aan de wand opgehangen. Dit zorgt voor een ruimtelijke uitstraling. Dit model rust niet op een badkamermeubel of wastafelblad. Een hangende wastafel is een prima keus wanneer u niet zo veel ruimte heeft of simpelweg geen kastjes onder de wastafel wilt hebben. Vooral in een minimalistische badkamer komt een vrijhangende wastafel mooi tot z’n recht.

Opbouw wastafel

Bent u dol op het volgen van de laatste trends? Dan is de opbouwwastafel, ook wel bekent onder opzetwastafel echt iets voor u. Sla een willekeurig interieur magazine open en u zit dit model voorbij komen in verschillende materialen, kleuren en vormen. Het model dat het meest voorbij komt is dan wel de ronde vorm. Toch kunt u ook gaan voor een ovaal, rechthoekig of vierkant model. Bij een opbouw wastafel is het belangrijk om te kiezen voor een kraan die goed bij dit model past, zoals een hoge wastafelkraan of kraan die in de muur verwerkt wordt (inbouw wastafelkraan). Het voordeel van een inbouw wastafelkraan is dat u meer ruimte overhoudt op de wastafel.

Trendwatcher Songül

TEGENWOORDIG IS ER VEEL KEUZE OP HET GEBIED VAN WASTAFELS

Sani-Dump - wijzend-naar-rechts-lachend-600×600
Wastafels
Wastafels

Inbouw wastafel

Een inbouw wastafel is een wastafel die wordt ingebouwd in het badmeubel of in een blad. Op deze manier wordt de wastafel netjes weggewerkt en lijkt het allemaal één geheel, waardoor er een rustige uitstraling gecreëerd wordt.

Fonteinen

Dit type wastafel wordt eigenlijk alleen in de toiletruimte gebruikt. Hier kunt u na uw toiletbezoek direct uw handen wassen. Van beton tot keramiek, fonteinen zijn er in verschillende kleuren, materialen en vormen.

Enkele wastafel of een dubbele wastafel

Bent u met een groot gezin? Dan bespaart een dubbele wastafel u zeker tijd! Iedereen kan z’n tanden poetsen en zich klaar maken voor de dag zonder elkaar in de weg te lopen. Wél is een dubbele wastafel natuurlijk een stuk breder, dus als u een kleinere badkamer heeft is dit niet altijd een geschikte oplossing. Een dubbele wastafel heeft overigens vaak wel twee afzonderlijke afvoeren. Bent u alleen of heeft u een kleine badkamer? Dan volstaat een enkele wastafel ook.

Trendwatcher Songül

EEN DUBBELE WASTAFEL BESPAART U TIJD!

Wastafels
Wastafels

Welke soorten materialen voor wastafels zijn er?

Naast de verschillende soorten wastafels, zijn er ook veel materialen mogelijk. Het materiaal van uw wastafel bepaald vanzelf ook de sfeer. Hieronder sommen we de mogelijkheden voor u op.

Keramiek: Het overgrote deel van de wastafels wordt gemaakt van keramiek. Dit materiaal is erg sterk, slijtvast, kleurvast en kras bestendigd. Keramiek is door de gebruiksvriendelijkheid  een erg populaire keuze, u kunt het eenvoudig schoon houden en het heeft een lange levensduur. Daarnaast is dit ook een budgetvriendelijke optie.

Composiet: Ook wel bekend onder de naam gietmarmer, is een mengsel van mineraalpoeder en polyetherhars.  Een composieten wastafel is in allerlei verschillende kleuren -glans én mat- verkrijgbaar. Goed om te weten is, dat composiet niet geschikt is voor temperaturen boven de 65℃. Ook zijn niet alle schoonmaakmiddelen geschikt voor deze wastafels, gebruik bijvoorbeeld geen chemische middelen.

Natuursteen: Natuursteen waaronder marmer, hardsteen, basalt en graniet zijn ontstaan door magma dat honderden jaren geleden is afgekoeld. Deze natuurproducten zorgen ervoor dat uw wastafel een luxe uitstraling krijgt. Goed om te weten is dat  natuursteen, zoals graniet vaak wél  kalk- en chemicaliëngevoelig. Tevens is dit materiaal duurder dan de standaard keuzes. Hiervoor krijgt u wel kwaliteit en uitstraling!

Glas: Glazen wastafels zorgen voor een chique uitstraling, ze zijn relatief nieuw en kunnen in allerlei vormen worden gegoten.

Beton: Een betonlook badkamer of badkamer in industriële sfeer? gebruik dan een betonnen wastafel als echte eyecatcher. Het geeft uw badkamer een industriële uitstraling, het is slijtvast en zeer glad materiaal.

Mineraalmarmer: Dit is  gemaakt op basis van marmerpoeder en polyester. Mineraalmarmer voelt aan als steen en is beschikbaar in verschillende strakke vormen.

Laatste kranen