Badkamerkranen: de verschillende soorten kranen op een rijtje

Door Songül

Geschreven door: Songül op 16 juli 2021

Herkent u dat moment dat u in een sanitairwinkel bij de kranenafdeling komt en dat u overspoeld wordt door keuze? Wij maken het voor u graag een stukje gemakkelijker! Zo vertellen we u graag alles wat u moet weten over badkamer kranen. Zo zijn er verschillende soorten kranen, materialen en interessante opties die vaak bij luxere kranen mogelijk zijn. Voor iedere gebruiker is er een passend soort kraan! Lees in ons blogbericht alles over de verschillende soorten kranen.

Badkamerkranen

De verschillende soorten kranen

Wastafelkranen, douchekranen, badkranen en zo kunnen we nog wel even verder gaan. Uiteindelijk doen ze allemaal hetzelfde, er stroomt water uit, maar toch zijn er een aantal verschillen. Hieronder hebben we de vijf verschillende soorten kranen die het meest in de badkamer voorkomen op een rij:

Eengreepsmengkranen

Bij een eengreepsmengkraan wordt met dezelfde hendel zowel de temperatuur als de waterstraal bedient. Hierbij heeft u maar een hand nodig om de kraan te bedienen. Dit soort kranen komen veel voor bij wastafels of douches.

Tweegreepskranen

Bij een tweegreepsmengkraan regelt u de temperatuur van het water door middel van twee losse grepen. Deze kraan is meer van vroeger, maar wordt nóg steeds gebruikt als retrokraan.

Trendwatcher Songül

Voor iedere gebruiker is er een passende kraan

Sani-Dump - wijzend-naar-rechts-lachend-600×600
Badkamerkranen
Badkamerkranen

Thermostatische kranen

Bij deze soort kranen kunt u de gewenste temperatuur instellen voordat u de kraan opendraait. Dit type kranen zijn comfortabel, veilig en energiebesparend. Thermostaatkranen worden vaak toegepast in de douche.

Opbouwkraan

Een opbouwkraan is vaak populairder omdat het vaak minder werk is dan een inbouwkraan. Dit type kraan wordt bovenop de wastafel of aan de wand bevestigd zonder de tegels weg te hakken.

Inbouwkraan

Er wordt veelvuldig voor een inbouwkraan gekozen wanneer een nieuwe badkamer gerealiseerd wordt. Dit geeft namelijk een stijlvolle keuze aangezien de kraan in de muur weggewerkt wordt. Alleen de uitloop van de kraan is zichtbaar uit de muur. Wel i het lastig wanneer er eventueel onderhoud gepleegd moet worden.

Trendwatcher Songül

Alleen de uitloop van de kraan is zichtbaar uit de muur

Badkamerinspiratie uit andere landen
Badkamerinspiratie uit andere landen

Het materiaal

Eigenlijk worden bijna voor alle kranen verchroomd messing gebruikt. Dit is het meest populaire materiaal voor badkamerkranen. Soms wordt het chroom met andere materialen en kleuren gecombineerd, denk hierbij aan goud. Ook bestaan er kranen die gemaakt zijn van inox of roestvrij staal. Deze materialen zijn zeer resistent tegen chemische corrosie, mechanische slijtage, lucht, water en hoge temperaturen. Wat betreft kwaliteit is er weinig verschil tussen de bovengenoemde materialen. Echter verschillen ze eerder van prijs.

Badkamerkranen
Badkamerkranen

Bijzondere kranen

Heeft u wel eens gehoord van de volgende mogelijkheden?

  • Cascadekranen: Deze kranen worden vooral bij baden gebruikt, dit is een kraan die water als een waterval laat stromen.
  • Waterbesparende kranen: zoals de naam al zegt zorgen deze kranen voor waterbesparing, maar dan zonder dat uw comfort erop achteruitgaat. U merkt hier dus vrij weinig van!
  • Een uittrekbare uitloop: dit is een kraan die we terugzien in spoelkeukens. Dankzij de uittrekbare functie kun je gemakkelijk vaat schoonspoelen of een emmer op het aanrecht vullen.
  • Een mousserende filter: Hierdoor komt water minder hard en schuimend uit de kraan.
  • Sensor gestuurde kranen: deze komt u vaak in de bioscoop of op het vliegveld tegen. Dit is een kraan waarbij gebruikt gemaakt wordt van een sensor waarvoor u uw handen moet houden. Deze zorgt voor extra hygiëne.
Laatste kranen