Welk bad is beter: Acryl of Staal?

Door Songül

Geschreven door: Songül op 27 juli 2022

Bij het uitkiezen van een bad komt meer kijken dan alleen maar het kiezen van een ontwerp. Naast de vorm van het bad is het ook belangrijk om rekening te houden met het materiaal. Daarbij komen we bij één van de meest gestelde vragen in de winkel ‘Wat kan ik beter kiezen, een stalen bad of een bad van acryl?’. Om antwoord te geven op deze vraag, hebben we dit boogbericht geschreven. Hierin vertellen we u alles over de voor- en nadelen van elk materiaal, het temperatuurbehoud, de sterkte en het onderhoud.

Welk bad is beter: Acryl of Staal?

Acryl baden

Acryl is een hoogwaardig kunststof dat vele voordelen heeft. Het is niet alleen breukvast, maar kan ook nog eens in bijna iedere kleur geverfd worden. Daarnaast is het relatief goedkoop te produceren. Allemaal goede eigenschappen, wat het een geschikt materiaal maakt voor baden. Toch hebben sommige mensen bij acryl baden een beetje hun twijfels, omdat de baden die voorheen van dit materiaal geproduceerd werden lang niet zo stevig waren als de nieuwere modellen.

Wat zijn de voordelen van een acryl bad?

Uiteraard hebben acryl baden vele voordelen waardoor er veelvuldig voor gekozen wordt. Hieronder benoemen we de belangrijkste redenen:

 • Acryl baden zijn goedkoper in aanschaf, omdat ze gemakkelijker (en daardoor goedkoper) te produceren zijn. Zo zijn Acrylbaden kunnen veel doeltreffender in massa worden geproduceerd dan stalen baden.
 • De baden zijn niet-poreus, wat betekent dat het schoonmaken gemakkelijk is.
 • Het materiaal is minder koud dan staal, wat in de winter soms voor een onaangename aanraking kan zorgen. Daarnaast zorgt het bad ervoor dat het water gedurende een uur lang zijn initiële temperatuur behoud.
 • Nieuwere baden zijn versterkt en hebben een houten plint die ervoor zorgt dat ze sterker zijn en om kromtrekken te voorkomen. Sommige acrylbaden hebben lagen hars die hen vergelijkbaar in sterkte met staal maken.
 • Acryl baden zijn duurzaam, en vooral geschikt voor badkamers die veel worden gebruikt door bijvoorbeeld gezinnen. Daarnaast kunnen ze goed tegen schokken met minimale schade. Chips, krassen en scheuren worden ter plekke gerepareerd met lakken en reparatiemiddelen.
 • De mogelijkheden op het gebied van design zijn eindeloos. Ze zijn verkrijgbaar in een groot aantal kleuren en designs, en kunnen dankzij moderne fabricagemethoden er net zo mooi uitzien als badkuipen die niet van kunststof gemaakt zijn.
 • Niet te vergeten is het materiaal flexibel, wat betekent dat het makkelijker is om in vormen te gieten. Daardoor is er meer mogelijk tijdens het ontwerpen van de baden.

Wat zijn de nadelen van een acryl bad?

Tegenover de voordelen staan ook een aantal nadelen:

 • Ondanks dat het stevig materiaal is, is de kans groot dat als er zware voorwerpen op vallen dat er scheuren of gaten ontstaan. Deze schade is niet altijd vatbaar voor restauratie.
 • Acryl baden zullen wegens de aard van het materiaal altijd lichtjes buigen, zelfs wanneer het bad correct geïnstalleerd is. Zoals eerder benoemd gebeurt dit minder snel bij nieuwere modellen dankzij de verbeteringen in het fabricageproces. Toch kunnen sommige mensen er toch door af worden geschrikt.
 • Acryl kan in de loop der jaren verkleuren door blootstelling aan UV-licht, maar ook aan sommige chemicaliën in schoonmaakmiddelen.
 • Acrylbaden zijn niet 100% recycleerbaar. Dit betekent dat ze vanuit milieuoogpunt niet ideaal zijn.
 • Daarnaast bieden acrylbaden onvoldoende weerstand tegen hoge temperaturen. Kunststof smelt bij 160° C . Onder invloed van een te hete vloeistof kan het materiaal zachter worden.
 • Het materiaal is overigens ook gevoelig voor alcohol en poederproducten. Daarom is het belangrijk nooit agressieve chemicaliën te gebruiken.
Trendwatcher Songül

VERGEET HET PRULLENBAKJE NIET

Sani-Dump - wijzend-naar-rechts-lachend-600×600
Welk bad is beter: Acryl of Staal?
Welk bad is beter: Acryl of Staal?

Stalen baden

Nog lang voordat de acryl baden bestonden, konden baden alleen van staal en gietijzer gekocht worden. Staal is dan ook populair omdat het een hard materiaal dat gemaakt is van ijzer. Het is een veelvuldig gebruik materiaal in gebouwen, voor machines, auto’s of schepen.

Wat zijn de voordelen van een stalen badkuip

 • Stalen baden zijn eeuwig populair en niet voor niets. Hieronder benoemen we de belangrijkste voordelen:
 • Stalen baden hebben een solide en elegante uitstraling. Afhankelijk van de gewenste stijl kunnen ze moderne of traditionele eigenschappen hebben.
 • Stalen baden zijn duurzamer en gaan langer mee dan een acryl bad. Daarnaast zijn ze milieuvriendelijker door de minder intensieve fabricageprocessen. Niet te vergeten kunnen ze volledig gerecycled worden.
 • Stalen baden worden gecoat met emaille dat bestand is tegen grote hoeveelheden stoten. Zelfs als er schade optreedt, kan het hele badoppervlak worden afgeschuurd en opnieuw worden geëmailleerd. Dit betekent dat het ongelooflijk moeilijk is om een stalen badkuip te slopen of er barsten in te krijgen.
 • Stalen baden kunnen geverfd worden waardoor u het bad na verloop van tijd weer een andere kleur kunt geven. Daarbij zal het materiaal ook niet verkleuren.
 • Een ander voordeel is dat ziektekiemen niet kunnen overleven op het oppervlak van het bad. Dit betekent dat stalen baden hygiënischer zijn dan baden van acryl. Daarnaast krast het materiaal niet en kan er ook geen vuil tussen blijven zitten.

Wat zijn de nadelen van een stalen bad

 • Staal zelf is nogal kil materiaal, dit kan ervoor zorgen dat u tijdens de wintermaanden schrikt bij aanraking van het materiaal. Ook wanneer het bad volloopt met warm water, duurt het even voor het metaal is opgewarmd.
 • Stalen badkuipen zijn erg zwaar, dit kan een nadeel zijn bij het plaatsen van het bad.
 • Afhankelijk van uw woning kan het nodig zijn dat uw stalen badkuip geaarden moet worden om het risico van elektriciteit bij storingen te voorkomen. Daarnaast kan het ook mogelijk zijn dat de vloer van uw badkamer verstevigd moet worden vanwege het gewicht.
 • Om verschillende redenen is de prijs van een stalen bad hoger. Dit kan ervoor zorgen dat een stalen bad gewoon te duur is voor uw budget.
Trendwatcher Songül

SOMMIGE HOUTSOORTEN BEKEND OM HUN ANTIBACTERIËLE EIGENSCHAPPEN

Waar kunt u nog meer op letten?

Nu we de voor- en nadelen voor beide materialen op een rijtje hebben gezet zijn er nog een paar aspecten die u in acht kunt nemen bij het maken van een keuze. Denk bijvoorbeeld eens aan uw badgewoonten. Wanneer u meerdere keren per week een heerlijk bad neemt kunt u besluiten wat meer geld uit te geven voor een bad dat nét iets luxueuzer aanvoelt.

Ligt u lang in bad? Kies dan een bad die goed geïsoleerd is, zodat het water langer warm blijft. Als u zich afvraagt welk materiaal ervoor zorgt dat de temperatuur langer warm blijft, acryl of staal. Kunnen we zeggen dat acryl meer isolerende eigenschappen heeft dan staal, toch stijgt het grootste gedeelte van de warmte van het water, wat het effect kleiner maakt dan gewenst. Daarom is er niet een heel groot verschil.

Laatste tips