De juiste badkamerverlichting

Door Songül

Geschreven door: Songül op 25 januari 2023

Een sfeervolle badkamer creëren begint bij het uitkiezen van de juiste badkamerverlichting. Er zijn verschillende momenten op een dag dat u in de badkamer moet zijn; voor ontspanning of om u klaar te maken voor de dag. Wel zo fijn als er dan voldoende licht is. Maar hoe kiest u de juiste badkamerverlichting? Wij geven u graag advies.

De juiste badkamerverlichting

Een lichtplan voor de badkamer

De eerste stap bij de zoektocht naar badkamerverlichting is het maken van een lichtplan. Maak een plattegrond van de ruimte en bepaal waar u verlichting nodig heeft. Door een strategische plaatsing en het gebruik van verschillende verlichtingstypes krijgt u de perfecte badkamerverlichting. Niet alleen functioneel, maar ook voor een gezellige aankleding van de ruimte.

Trendwatcher Songül

HET OPSTELLEN VAN EEN LICHTPLAN GAAT U HELPEN

Sani-Dump - wijzend-naar-rechts-lachend-600×600
De juiste badkamerverlichting hangend
De juiste badkamerverlichting bol verlichting

Verschillende types badkamerverlichting

Er zijn verschillende soorten badkamerverlichting. Uw persoonlijke smaak en budget zijn leidend. De verlichting voor uw badkamer kunt u splitsen in drie onderdelen: basisverlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting.

Ruimteverlichting

Met ruimteverlichting verlicht u de complete ruimte.

Inbouwspots

Met inbouwspots verlicht u de badkamer effectief, maar onopvallend. Met dimbare inbouwspots bepaalt u zelf de sfeer. Tip: kies voor kantelbare spots, zodat u zelf kunt bepalen waar u het licht op wilt richten.

Spiegellampen

De spiegellamp is ideaal als u uw gezicht wilt verzorgen of make-up op wilt doen. Het licht valt perfect op uw gezicht. U kunt kiezen voor een specifieke spiegellamp met een schakelaar of voor een sensor door met uw hand onder de spiegel te bewegen.

Wandlampen

Een spiegel verlicht u het allermooist wanneer er links, rechts en boven de spiegel licht geplaatst is. Wandlampen zijn hier ideaal voor. Kies voor warm wit licht voor de fijnste spiegelreflectie.

Accentverlichting

Ledlicht zorgt voor sfeer in de kamer. Kies bijvoorbeeld voor accentverlichting in een nis of op een verlaagd plafon.

Trendwatcher Songül

DE TEGELS VORMEN EEN EYECATCHER

De juiste badkamerverlichting spiegelkast
De juiste badkamerverlichting inbouw

Beschermingszones bij het plaatsen van licht in de badkamer

Het is belangrijk om voorzichtig om te gaan met elektriciteit in vochtige ruimtes. U kunt het beste lampen plaatsen die corrosiebestendig zijn. De badkamer kunt u indelen in verschillende zones met verschillende beveiligingsklassen (IP-waarden).  Let op dat u de juiste IP-bescherming heeft in de badkamer, dit waarborgt de veiligheid en is opgesteld via de richtlijn van het A.R.E.I. (Algemeen Reglement Voor Elektrische Installaties)

Beschermingszone 1 – vaak contact met stralend water

Deze zone is de directe omgeving van het bad of de douchebak. Op deze plekken is het zeer vochtig en het risico op water het grootst. Logisch dus dat de lampen hier een hogere bescherming nodig hebben. Deze hoge bescherming heeft een IP-waarde van minimaal IP65. De verlichting moet in deze zone werken op 12 Volt. Uiteraard mag de transformator niet binnen deze zone geplaatst worden.

Beschermingszone 2 – contact met spattend water

Dit is de plek direct boven de douchecabine, rond de wastafel en het bad. Voor deze zone geldt minimaal IP44.

Beschermingszone 3 – geen contact met water

Dit zijn de overige onderdelen in de badkamer waar geen direct contact is met water. Toch ontstaat er wel condensvorming. Verlichting in deze zone moet minimaal IP21 hebben.

Welke kleurtemperatuur past in de badkamer?

Licht heeft altijd een bepaalde kleur; een warme of koele uitstraling. Hoe lager de kleurtemperatuur, hoe warmer het licht oogt. Voor sfeerverlichting kunt u het beste een lage kleurtemperatuur kiezen die warm oogt. Voor functionele verlichting kiest u juist voor een hoge kleurtemperatuur. De juiste lichtkleur doet veel voor het comfort in je badkamer.

Trendwatcher Songül

HOE LAGER DE KLEURTEMPERATUUR, HOE WARMER HET LICHT

Laatste tips