Een badkamer als nieuw: Zo kun je kalk verwijderen in de badkamer!

Door Songül

Geschreven door: Songül op 11 november 2022

Kalkaanslag in de badkamer kunnen we als een van onze vijanden zien. Wanneer u het netjes bijhoudt zult u merken dat kalk de kans niet krijgt, maar wanneer we bezig zijn met het dagelijks leven, haast hebben en snel even een douche nemen gaat kalk zich hechten aan de douchewand, kranen en tegels. Hoe hardnekkig de kalk ook is… gelukkig zijn er manieren om ervan af te komen. In dit blogbericht vertellen we u graag hoe we dit voor elkaar krijgen.

kalk verwijderen in de badkamer

Het reinigen van de douche is altijd een van de grootste schoonmaakklussen in de badkamer. Het is niet alleen een vervelende taak, maar ook nog eens eentje die veel geduld vergt. Uiteindelijk is het wel noodzakelijk als u uw badkamer een sprankelend uiterlijk wilt en geven en schoon en gezond wilt houden voor uw gezin. In veel huishoudens is kalkaanslag dan ook probleem nummer 1. Helaas is het snel mogelijk om ontmoedigd te raken als een basisreiniging niet werkt. Gelukkig zijn er een heleboel verschillende manieren om hardnekkige kalkaanslag aan te pakken. Wij zijn erin gedoken, lees met ons mee.

Wat is kalk?

Kalk bestaat voornamelijk uit calciumcarbonaat. Dit is een mineraal dat zich vastzet op uw douchescherm, tegels en voorwerpen die zich in de buurt van wastafels, badkuipen en douches bevinden. Wanneer water verdampt blijft het residu hiervan achter. Sommige mensen hebben meer last van kalkaanslag dan anderen. Het hangt er uiteindelijk vanaf hoe mineraalrijk het water is in de omgeving waar u woont. Dit kan er ook toe leiden dat kalk zich in leidingen, vaatwassers, wasmachines en andere apparaten die in aanraking met water komen achterblijft.

Kalkaanslag kan het gemakkelijkste met schuurmiddelen worden verwijderd. Uiteraard wél met een middel die het oppervlak van uw meubelen niet beschadigd. Niet alleen is dit onaantrekkelijk voor het oog, maar het kan ook ruimtes creëren waar schimmel kan ontstaan.

Tip: Maak na iedere douchebuurt de wanden en douchedeur droog met een trekker en een handdoek. Op deze manier krijgt u veel minder snel kalkaanslag.

Trendwatcher Songül

AZIJN IS EEN NATUURLIJK SCHOONMAAK- MIDDEL.

Sani-Dump - wijzend-naar-rechts-lachend-600×600
kalk verwijderen in de badkamer
kalk verwijderen in de badkamer

Natuurlijke remedies en schoonmaakmiddelen

U hoeft niet direct naar de winkel te racen en het gangpad van de schoonmaakmiddelen af te struinen voor de beste kalkverwijderraar. Als u te maken krijgt met hardnekkige vlekken die u niet weg krijgt, kunt u altijd nog gebruik maken van deze chemicaliën. Er zijn namelijk een heleboel manieren waarop u kalkaanslag kunt verwijderen met slechts een paar voorwerpen in huis.

Zuiveringszout

Baking soda is van nature schurend, waardoor het zeer geschikt is om hardnekkige kalkaanslag te reinigen. Met een vochtige doek kunt u een kleine hoeveelheid op het douchescherm wrijven en het vervolgens schoonvegen. Na gebruik van bakpoeder is het goed om alles weg te spoelen om schimmelvorming te voorkomen. Uiteraard ook weer droogvegen met een droge doek.

Witte azijn

Huishoudazijn is een van uw beste schoonmaakmiddelen die u (vast) in huis hebt. Azijn is een eenvoudig ingrediënt die geweldig is in de strijd tegen kalk- en zeepaanslag. Meng een emmer voor de helft met water en voor de helft met azijn en maak zo nodig gebruik van een schuursponsje. Hou er rekening mee dat deze methode iets meer werk vergt, maar wel effectief is. Wanneer u het oppervlak helemaal schoongemaakt heeft, kunt u het met een vochtige doek afvegen om de resten te verwijderen. Poets het daarna met een microvezel of andere zachte doek droog.

Schrapen

Soms helpt het om de kalkaanslag weg te schrapen met een scheermesje of ander voorwerp. Dit kan vervelend werk zijn, maar het kan effectiever zijn bij ernstige opeenhopingen. Probeer om het grootste deel van de kalkaanslag te verwijderen voordat u probeert het scherm schoon te maken met een doek of een schrobber.

Trendwatcher Songül

Zonlicht biedt veel gezonde eigenschappen

Hoe zit het met chemische schoonmaakmiddelen

Wanneer u last hebt van hardnekkige kalkaanslag en het niet lukt met de huishoudmiddelen in de kast, kunt u er nog voor kiezen om een chemisch schoonmaakmiddel te gebruiken. Let erop dat u een product kiest dat bedoeld is om deze minerale aanslag te verwijderen. Dit maakt het gemakkelijk om uw douchescherm weer te laten glanzen. Als u chemicaliën gebruikt, werk dan in een goed geventileerde ruimte werkt. Open een raam of zet ventilatoren aan om de dampen van de reiniger af te voeren.

Van alle vervelende problemen die u in huis kunt hebben, is kalkaanslag een van de ergste. Voorkomen is beter dan genezen dus onthoud dat als u er een gewoonte van maakt om uw douche na gebruik af te spoelen en te drogen, u minder last zult hebben van kalkaanslag. Hierdoor houdt u meer tijd over voor de leuke dingen.

Laatste tips