Badkamerkosten: Waar moet ik aan denken?

Door Songül

Geschreven door: Songül op 08 september 2023

Een nieuwe badkamer of renovatie is een grote investering, maar tegelijkertijd is het de investering vaak meer dan waard. Als u wilt beginnen met deze grote klus, is het belangrijk om u goed te laten informeren over de badkamerkosten. We vertellen u er graag meer over in onze blog!

Sani-Dump - Ontwerp zonder titel (84)

Renovatie of een totaal nieuwe badkamer

Als u de badkamer wilt gaan aanpakken dan is de allereerste stap waar u aan moet denken: ga ik renoveren of kies ik voor een totaal nieuwe badkamer? Als u gaat voor een nieuwe badkamer dan moet u er rekening mee houden dat de kosten hoger liggen dan wanneer u voor renovatie kiest. Wellicht is alleen een nieuwe wastafel of douche bijvoorbeeld voldoende om uw badkamer nieuw leven in te blazen. Dit kan een hoop schelen ten opzichte van een compleet nieuwe badkamer.

Welke onderdelen bepalen de prijs van uw badkamer?

De kosten van een nieuwe badkamer variëren sterk, afhankelijk van de grootte van de badkamer, de materialen die u kiest en de werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd.

Afmeting van de badkamer

De afmeting speelt een zeer belangrijke factor in het bepalen van de badkamerkosten. Het klinkt logisch, en dat is het ook. Als u een kleine badkamer heeft, bent u over het algemeen goedkoper uit dan wanneer u een grote badkamer heeft. Wat voor de ene persoon als klein wordt beschouwd, kan voor een ander natuurlijk als groot worden ervaren, maar over het algemeen wordt een badkamer als klein beschouwd als deze minder dan ongeveer 4 vierkante meter (ongeveer 43 vierkante voet) aan vloeroppervlakte heeft.

Trendwatcher Songül

U kunt het zelf zo gek maken als u wilt

Sani-Dump - wijzend-naar-rechts-lachend-600×600
Grote badkamer - badkamerkosten
Kleine badkamer - badkamerkosten

Mate van luxe

Hoe luxer u de badkamer wilt maken, hoe hoger de kosten zullen zijn. Luxe elementen en afwerkingen zijn over het algemeen duurder dan standaardopties. Luxe badkamers hebben vaak design sanitair en kranen, zoals vrijstaande baden, inloopdouches met regendouchekoppen, en design wastafels. Deze luxe sanitaire voorzieningen zijn prijziger dan eenvoudigere modellen. Daarnaast kunnen technologische snufjes ook voor hogere kosten zorgen, zoals geautomatiseerde kranen of spiegels met geïntegreerde verlichting en verwarming.

Sanitair

Op productniveau is het sanitair dat u uitkiest de grootste kostenpost voor de nieuwe badkamer. Materialen zoals kunststof en keramiek zijn over het algemeen goedkoper dan duurdere materialen, zoals marmer en graniet. U kunt het zelf zo gek maken als u wilt.

Installatie

Naast de kosten van de materialen en het sanitair, moet u ook rekening houden met de installatiekosten. Het inhuren van vakmensen, zoals loodgieters en tegelzetters brengt extra kosten met zich mee. De installatiekosten kunnen variëren op basis van de omvang van het project en de complexiteit van het werk. Het is verstandig om offertes op te vragen bij verschillende professionals en rekening te houden met deze kosten bij het bepalen van uw budget.

Uw budget

Het is belangrijk om een realistisch budget op te stellen voordat u begint aan een badkamerproject. Zorg ervoor dat u de verschillende kostenposten meeneemt en ruimte laat voor onvoorziene uitgaven. Als u een nieuwe badkamer wilt laten plaatsen, kunt u zich het beste goed laten informeren en uw budget goed in de gaten te houden. Hier zijn een aantal tips voor het plannen van een nieuwe badkamer:

 • Maak een lijst met uw wensen en behoeften.
 • Ga op zoek naar inspiratie in badkamertijdschriften en op Instagram of Pinterest.
 • Vraag offertes aan bij verschillende aannemers.
 • Neem de tijd om een beslissing te nemen.
 • Laat een 3D ontwerp maken door Sani-Dump
 • Zorg ervoor dat u tevreden bent met het eindresultaat.
Trendwatcher Songül

Een realistisch budget voor ogen hebben is enorm belangrijk

Hoe bespaart u geld op een nieuwe badkamer?

Als u badkamerkosten wilt besparen, dan is het verstandig om de badkamerindeling hetzelfde te laten. Dit voorkomt namelijk het verleggen van leidingen waar veel tijd (en dus geld) in gaat zitten. Daarnaast kunt u om kosten te besparen ook zelf al het sloopwerk doen (met instructies van de aannemer).

We hebben voor u nog een aantal andere manieren om geld te besparen op een rijtje gezet:

 • Kies voor goedkopere materialen, zoals kunststof en keramiek.
 • Vervang alleen de sanitair, en niet de hele badkamer.
 • Doe de werkzaamheden zelf, of laat ze uitvoeren door een goedkope aannemer.
 • Vraag offertes aan bij verschillende aannemers.
 • Kom langs in onze showroom en bekijk de acties.
Laatste tips