5 gouden tips voor een veilige senioren badkamer

Door Songül

Geschreven door: Songül op 06 oktober 2023

De badkamer is een van de meest voorkomende plekken thuis waar ongelukken plaatsvinden. Het is dus enorm belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die u kunt nemen om de badkamer aan te passen aan de behoeften van ouderen. Ontdek onze 5 gouden tips voor een veilige senioren badkamer!

VEILIGE SENIOREN BADKAMER

1. Een veilige vloer met antislipoppervlakken

Uitglijden is een van de meest voorkomende oorzaken van ongelukken in de badkamer. Om het risico te verminderen kunt u kiezen voor een antislipvloer, zoals tegels met een ruwe textuur of vinyl met een antislipcoating. Wij hebben op dit moment geen antislipmatten in ons assortiment, maar het is zeker handig om antislipmatten in de douche en bij het bad te plaatsen, zodat senioren meer grip hebben en minder snel kunnen uitglijden.

2. Meer grip met handgrepen en beugels

Het installeren van stevige handgrepen en beugels in de douche, bij het toilet en bij het bad kan enorm helpen bij het stabiliseren van senioren tijdens het douchen of toiletgebruik. Zorg ervoor dat ze goed zijn bevestigd aan de muur en voldoende ondersteuning bieden. Ook het aanschaffen van een verhoogd toilet kan een uitkomst bieden in een senioren badkamer, omdat het opstaan hiermee eenvoudiger wordt.

Trendwatcher Songül

Uitglijden is een van de meest voorkomende oorzaken van ongelukken

Sani-Dump - wijzend-naar-rechts-lachend-600×600

3. Een makkelijke instap met een inloopdouche of een senioren bad

Een inloopdouche met een lage instap is ideaal voor senioren, omdat het de druk wegneemt van over een hoge drempel stappen. Ouderen kunnen veilig en gemakkelijk de douche betreden en verlaten. Zorg er ook voor dat de douchekop op een hoogte hangt die gemakkelijk bereikbaar is. Ook een douchestoel of zitje kan helpen om veilig en comfortabel te douchen als langdurig staan moeilijk is.

Gaat de voorkeur uit naar een bad? Dan hebben wij ook een speciaal bad gericht op senioren in ons assortiment. Het instap bad van het merk Novellini maakt het makkelijk voor senioren om in- en uit bad te stappen.

4. Overzichtelijk met goede verlichting

Zorg voor voldoende en goed geplaatste verlichting in de badkamer om struikelen en vallen te voorkomen. Nachtverlichting kan ook nuttig zijn voor senioren die ‘s nachts naar het toilet moeten.

5. Zorg voor genoeg bewegingsvrijheid

Houd bij het ontwerpen van een seniorenvriendelijke badkamer rekening met voldoende bewegingsvrijheid. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is om te manoeuvreren met een rollator of rolstoel. Verwijder onnodige obstakels en creëer een open en toegankelijke indeling.

Trendwatcher Songül

Ook een douchestoeltje kan helpen om veilig te douchen

Een veilige senioren badkamer bij Sani-Dump

Het creëren van een veilige badkamer voor senioren vereist de juiste aanpassingen en functionaliteiten. Bij Sani-Dump hebben we een breed assortiment van producten die kunnen helpen bij het creëren van een veilige badkameromgeving voor senioren, denk bijvoorbeeld aan de handige accessoires van merken Smedbo en Emco. Ons deskundige team staat klaar om u te helpen bij het vinden van de juiste producten en advies op maat. Samen kunnen we ervoor zorgen dat de badkamer een plek blijft waar veiligheid en comfort hand in hand gaan.

Laatste tips