Hoe herkent u een slecht geventileerde badkamer?

Door Songül

Geschreven door: Songül op 20 juni 2024

De badkamer is een van de meest vochtigste ruimtes in uw woning. Hierdoor is het van belang dat uw badkamer goed geventileerd wordt. Schimmels, bacteriën en vocht problemen komen anders snel om de hoek kijken. Maar hoe herkent u een slecht geventileerde badkamer? Een ventilatie systeem en het regelmatig luchten van de badkamer met een raam zorgt voor luchtverversing. Maar dit betekent niet dat u hier blindelings op kan vertrouwen. In deze blog vertellen wij u graag hoe u een slechte ventilatie in de badkamer kan herkennen.

Hoe herkent u een slecht geventileerde badkamer? | Sani-Dump

Hoe herken ik een slechte ventilatie in de badkamer?

Heeft u constant last van vocht problemen en altijd condens op de ramen? Dan is de kans groot dat uw ventilatie in de badkamer nodig onderhoud of vervanging nodig heeft.

Waarom het belangrijk is om ventilatie in de badkamer te onderhouden:

  • Met een goed werkende ventilatie voorkomt u onfrisse en vreemde geuren waardoor op de lange termijn een onaangename badkamer geur ontstaat.
  • Vochtproblemen in de badkamer worden hierdoor voorkomen. Op de lange termijn zorgt vocht voor schimmelvorming in de badkamer.
  • Door u ventilatie goed te onderhouden verbeterd u ook de gezondheid. Afzuiging zorgt ervoor dat de vervuilende en vochtige lucht wordt afgevoerd.
Trendwatcher Songül

Heeft u constant last van vocht problemen en altijd condens op de ramen?

Sani-Dump - wijzend-naar-rechts-lachend-600×600
Hoe herkent u een slecht geventileerde badkamer? | Sani-Dump
Hoe herkent u een slecht geventileerde badkamer? | Sani-Dump

Wat kan ik zelf doen om vochtproblemen te verminderen?

In de badkamer is het belangrijk om tijdens en na het douchen goed te ventileren. Dit kunt u doen door het openzetten van een raam of het aanzetten van de mechanische ventilatie. Om het vochtgehalte in de badkamer extra te verlagen kunt u een luchtontvochtiger aanschaffen. Hiermee wordt het overtollige vocht uit de ruimte gehaald en opgevangen. Tot slot willen wij u meegeven om na het douchen de douche droog te maken. Neem de wanden en douche af met een handdoek om het vocht te verminderen.

Vochtproblemen door lekkage in de badkamer

Heeft u ondanks een goede ventilatie toch blijvend last van vochtproblemen? Controleer dan het voegwerk van de badkamer tegels. Test met behulp van een schilmesje tussen het voegwerk. Komt u met het schilmesje tussen de tegel en het voegwerk? Dan is er werk aan de winkel en heeft u lekkage gevonden. Vergeet ook niet om het plafond en de kranen na te lopen op lekkage. Als u de oorzaak heeft gevonden is het belangrijk deze zo snel mogelijk aan te pakken om grotere problemen te voorkomen.

Waarom is een slechte ventilatie in de badkamer ongezond?

Als uw badkamer ventilatie niet voldoende werkt zal de luchtvochtigheid steeds hoger oplopen. Hoe hoger de vochtigheid hoe groter de kans op vocht, schimmel- en allergieproblemen. Op de lange termijn kan dit zorgen voor luchtweginfecties.

Hoe herkent u een slecht geventileerde badkamer? | Sani-Dump
Hoe herkent u een slecht geventileerde badkamer? | Sani-Dump

Advies nodig over uw badkamer ventilatie?

De juiste ventilatie in uw badkamer zorgt voor comfort en zo min mogelijk onderhoud. Door uw ventilatie regelmatig te controleren en onderhouden voorkomt u vocht- en schimmelproblemen op de lange termijn. Het installeren van een mechanische ventilatie is hierbij een oplossing om op elk moment van de dag te kunnen ventileren. Heeft u advies of inspiratie nodig? Kom langs in onze showroom. Onze badkamerspecialisten voorzien u graag van advies.

Laatste trends