Moet het badkamerraam open of dicht tijdens het douchen?

Door Songül

Geschreven door: Songül op 26 maart 2024

De badkamer is een van de vochtigste plekken in uw woning, waardoor de kans op schimmel en vocht op deze plek toeneemt. Het is daarom belangrijk om de badkamer goed te ventileren. Maar wat is de meest effectieve methode om dit te doen? Moet u het badkamerraam open of juist gesloten houden tijdens het douchen? In deze blog bespreken we hoe u de badkamer het beste kunt ventileren om problemen te voorkomen.

Sani-Dump - Blog template- Sani-Dump Naomi (2)

Het raam open of dicht tijdens het douchen?

De gouden regel: houd het badkamerraam tijdens het douchen dicht. Koude lucht van buiten kan condens vermeerderen, wat zorgt voor schimmelvorming. 

Waarom ventilatie belangrijk is:

  • Vochtige lucht zorgt voor condens op koude oppervlakken, wat kan zorgen voor schimmelvorming
  • Schimmel kan leiden tot gezondheidsklachten, zoals allergieën en luchtweginfecties.
  • Te veel vocht kan de muren van uw badkamer aantasten.
Trendwatcher Songül

De gouden regel: houd het badkamerraam tijdens het douchen dicht

Sani-Dump - wijzend-naar-rechts-lachend-600×600
wellness badkamer beton
overzicht wellness badkamer

Wat kunt u het beste doen tijdens het douchen?

  • Mechanische ventilatie: De meeste nieuwe badkamers hebben mechanische ventilatie. Zet deze tijdens én na het douchen op de hoogste stand aan
  • Ventilator: Plaats een extra ventilator in het raam of in de muur
  • Luchtontvochtiger: Dit apparaat zorgt ervoor dat teveel vocht uit de badkamer wordt gehaald

Niet te vergeten

Ondanks het gebruik van mechanische ventilatie blijven de muur- en vloertegels vaak langere tijd nat. Om dit te voorkomen is het belangrijk na het douchen de tegels even droog te maken. Dit kunt u doen met een normale handdoek, ook zijn hier speciale badkamer droogdoeken voor. Deze nemen extra veel vocht op waardoor binnen een korte tijd alle tegels in de badkamer droog zijn. Zo voorkomt u schimmel en vochtproblemen op de lange termijn. 

Gebruik een douche wisser

Om de laatste druppels van uw douchewanden en tegels te verwijderen kunt u een douchewisser gebruiken. Zo maakt u de douche eenvoudig en snel droog. Hiermee voorkomt u vochtophoping en kalkaanslag.

Controleer om de paar maanden op schimmelvorming

Voor uw gezondheid en het behoud van uw badkamer is het belangrijk om eens in de paar maanden de badkamer te controleren op schimmel. Belangrijk om deze plekken dan ook gelijk aan te pakken om grote problemen te voorkomen.   

zwart vrijstaand ligbad
Hoe verwijdert u kalkaanslag van kranen? De oplossing is bakpapier! - Sani-Dump

Advies nodig over uw badkamer ventilatie?

De juiste ventilatie in uw badkamer zorgt voor comfort en zo min mogelijk onderhoud. Door tijdens het douchen het raam dicht te houden voorkomt u condens. Mechanische ventilatie is hierbij een oplossing om op elk moment van de dag te kunnen ventileren. Heeft u advies of inspiratie nodig? Kom langs in onze showroom. Onze badkamerspecialisten voorzien u graag van advies.

Laatste trends