Moet het badkamerraam open of dicht tijdens het douchen?

Door Songül

Geschreven door: Songül op 26 maart 2024

De badkamer telt als een van de vochtigste plekken in uw woning, waardoor de kans op schimmel en vocht aanzienlijk toeneemt. Het is daarom van essentieel belang om de badkamer goed te ventileren. Maar wat is de meest effectieve methode om dit te doen? Moet u het badkamerraam open of juist gesloten houden tijdens het douchen? In deze blog bespreken we hoe u de badkamer optimaal kunt ventileren om deze problemen te voorkomen.

Wat zijn milde schoonmaakmiddelen voor in de badkamer? - Sani-Dump

Het raam open of dicht tijdens het douchen?

De gouden regel: houd het badkamerraam tijdens het douchen dicht. Koude lucht van buiten kan condens bevorderen, wat schimmelvorming juist in de hand werkt.

Waarom ventilatie zo belangrijk is:

  • Vochtige lucht condenseert op koude oppervlakken, wat schimmelvorming bevordert.
  • Schimmel kan leiden tot gezondheidsklachten, zoals allergieën en luchtwegaandoeningen.
  • Te veel vocht kan ook de structuur van uw badkamer aantasten.
Trendwatcher Songül

De gouden regel: houd het badkamerraam tijdens het douchen dicht

Sani-Dump - wijzend-naar-rechts-lachend-600×600
wellness badkamer beton
overzicht wellness badkamer

Wat kunt u het beste doen tijdens het douchen?

  • Mechanische ventilatie: De meeste moderne badkamers hebben mechanische ventilatie. Zet deze tijdens én na het douchen op de hoogste stand.
  • Ventilator: Plaats een extra ventilator in het raam of in de muur.
  • Luchtontvochtiger: Dit apparaat haalt overtollig vocht uit de lucht.

Niet te vergeten

Ondanks het gebruik van mechanische ventilatie blijven de muur- en vloertegels vaak geruime tijd nat. Om dit te voorkomen is het belangrijk na het douchen de tegels even droog te maken. Dit kunt u doen met een normale handdoek, ook zijn hier speciale badkamer droogdoeken voor. Deze nemen extra veel vocht op waardoor binnen een korte tijd alle tegels in de badkamer droog zijn. Zo voorkomt u schimmel en vochtproblemen op de lange termijn. 

Gebruik een douche wisser

Om de laatste druppels van uw douchewanden en tegels te verwijderen kunt u een douchewisser gebruiken. Zo maakt u de douche eenvoudig en snel droog. Hiermee voorkomt u naast vochtophoping ook kalkaanslag.

Controleer om de paar maanden op schimmelvorming

Voor uw eigen gezondheid en het behoud van uw badkamer is het belangrijk om eens in de paar maanden de badkamer te controleren op schimmelvorming. Laat deze plekken dan ook gelijk aanpakken om grote problemen te voorkomen.   

zwart vrijstaand ligbad
wit vrijstaand ligbad

Advies nodig over uw badkamer ventilatie?

De juiste ventilatie in uw badkamer zorgt voor een optimaal comfort en zo min mogelijk onderhoud. Door tijdens het douchen het raam dicht te houden voorkomt u condens. Mechanische ventilatie is hierbij een uitstekende oplossing om op elk moment van de dag te kunnen ventileren. Heeft u advies of inspiratie nodig? Kom dan vooral langs in onze showroom. Onze badkamerspecialisten voorzien u graag van advies.

Laatste trends