Het lelijke aanzicht van zwarte spikkels of vlekken in de badkamer. Schimmel ziet er niet alleen onsmakelijk uit, het is ook nog eens slecht voor je gezondheid. Schimmels zijn een veel voorkomend probleem in de badkamer. Tevens is het lastig om van schimmel af te komen. Er zijn namelijk miljoenen soorten. Je kunt schimmels zien als een mini paddenstoel die zich massaal verspreidt. Schimmel komt het meest in de badkamer voor omdat dit een plek is waar het warm en vochtig is, hier is de schimmel namelijk gek op! Ze groeien het snelst in dit soort warme en vochtige ruimtes.

Even terugkomend op dat schimmels slecht zijn voor je gezondheid. De schimmel heeft over het algemeen te meeste invloed op mensen met luchtwegproblemen of een verzwakt immuunsysteem. Wanneer mensen met astma in aanmerking komen met schimmel kunnen hun klachten verergeren.

Kortom, schimmel geeft meer last dan plezier in huis. Dus hoe voorkom je deze spikkelige vijanden? Lees snel verder voor onze tips!

  1. Als je na het douchen toch zo lekker bezig bent met jezelf afdrogen, neem dan gelijk je douche mee. Zoals eerder gezegd, houdt schimmel van vocht. Maak daarom na elke douchebeurt de douche schoon met je handdoek. Haal een trekker over je spiegels en wanden heen om het compleet droog te maken.
  2. Is je badkamer nog niet af? Dan kun je overwegen om je hele badkamer te betegelen. Schimmels houden namelijk niet van gladde oppervlakken.
  3. Zet de badkamerverwarming uit! Warme lucht wordt veelal gekoppeld aan droge lucht. Maar dat is niet helemaal waar. Warme lucht is vaak juist vochtige lucht. Warmte en vocht is de ideale combinatie voor schimmels.
  4. Zorg ervoor dat je jouw badkamer continu ventileert. Daarmee bedoelen we niet het raam op een kiertje zetten tijdens het douchen, maar zorg dat er altijd frisse lucht de badkamer in komt.
  5. Er bestaat zoiets als schimmelwerende verf. Deze kun je gebruiken in je badkamer als het bijvoorbeeld lastig is om de ruimte te ventileren.
  6. Beschadigde voegen, kitranden en tegels zijn ook broedplekken voor schimmels. Vocht en warmte kunnen zich hierin ophopen. Repareer dit tijdig om schimmel te voorkomen.

Nu kan het zo zijn dat het kwaad al is geschied. Schimmel weghalen is zeer lastig, maar zeker niet onmogelijk! Lees hieronder onze tips.

  1. Backing soda is jouw nieuwe beste vriend. Dit middeltje doet wonderen voor vele kwaaltjes in huis. Dit mag dus absoluut niet meer ontbreken in jouw schoonmaakkast. Verwijder schimmel in je badkamer door baking soda met water en azijn te mengen. Mocht je geen azijn hebben, dan is water voldoende. Giet dit vervolgens in een plantenspuit en bespuit de beschimmelde plekken. Ga daarna grondig boenen met een harde borstel. Als laatste neem je met een licht vochtige doek het oppervlakte af.
  2. Tea tree-olie is niet alleen lekker voor in bad, het werkt ook nog eens goed tegen schimmel! Het recept is heel simpel: giet twee theelepels tea tree-olie en twee kopjes water in een plantenspuit. Even schudden en het middeltje is klaar voor gebruik. Bespuit vervolgens de plekken waar schimmel zit en laat dit vervolgens een uur intrekken. Na dit uur kun je de oppervlakten grondig schrobben met een harde borstel. Als laatste neem je de oppervlakten af met een licht vochtige doek.
  3. Zitten je voegen vol met schimmel? Dan kun je een plantespuit vullen met bleekwater om vervolgens de beschimmelde voegen in te spuiten. Laat dit een paar uur intrekken. Poets daarna met een harde borstel de voegen schoon. Als laatste spoel je de boel schoon en de voegen zien er weer spic en span uit!

Wij hopen dat jouw badkamer er na onze tips weer fris en fruitig uit ziet! We horen graag of onze tips hebben geholpen.

Jeroen, trendwatcher bij Sani-Dump

Dit waren mijn tips om schimmel in de badkamer tegen te gaan! Heb je nog meer tips of wil je iets vragen over schimmel voorkomen of tegengaan? Laat het ons gerust weten! Daarnaast zijn we natuurlijk erg benieuwd hoe je onze tips hebt toegepast in de badkamer.

Geïnspireerd geraakt?

Droom jij al over die nieuwe badkamer? Laat je wensen letterlijk in kaart brengen door middel van onze 3D-tekeningen. Geheel gratis én vrijblijvend.

Maak een gratis 3D tekening