Terug naar toen: de Retro Badkamer

Door Songül

Geschreven door: Songül op 18 september 2022

Helemaal terug van weggeweest: de retro badkamer. Rijkgekleurde muren, een bad op pootjes, kleine tegeltjes en nostalgische kranen. Bent u ook weg van de retrolook? Wij vertellen u hoe u een retro badkamer kunt realiseren met de gemakken van nu.

de Retro Badkamer

De badkamer van toen en nu

Vaak blijft minimalisme de norm als het op badkamers aankomt. Toch maken ook retro trends een serieuze comeback in de moderne badkamer. Denk aan kleuren, designs, prints en Retro voorwerpen. Door de jaren heen hebben badkamers een belangrijke transformatie ondergaan. Waar in de jaren ’70 uitgesproken levendige kleuren zoals mosterdgeel en avocadogroen gebruikt werden, kwamen in de jaren ’80 keramische tegels en meer pasteltinten. De laatste jaren is wit de populairste keuze voor in de badkamer met gladde afwerkingen of marmeren oppervlakken. Ondanks dat wit vaak de basis blijft, komt er steeds meer ruimte voor andere elementen en stijlen.

Trendwatcher Songül

RETRO REFEREERT NAAR TRENDS UIT DE JAREN 1950 – 1980

Sani-Dump - wijzend-naar-rechts-lachend-600×600
de Retro Badkamer
de Retro Badkamer

Wat verstaan we onder een retro badkamer?

Retro is een term binnen het interieurdesign dat refereert naar trends uit de jaren 1950 – 1980. Door deze trends in hedendaagse badkamers te integreren bestaat er een mix van oud en nieuw. Dit betekent niet dat de voorwerpen verouderd of ouderwets moeten zijn. Retro in de badkamer brengen kan simpelweg door middel van kleur, accessoires, meubilair of geometrische vormen en patronen. De Retro stijl is tegenwoordig erg populair bij huiseigenaren (vooral millennials) die dol zijn op de unieke en speelse elementen die bij Retro passen.

Het retro kleurenpalet

Niets schreeuwt zo retro als felle kleuren, of het nu voor de vloer, muren, wastafels, toiletten of badkuipen zijn. Levendige pasteltinten zoals stoffig blauw, mint, perzik en zalm zijn kleuren die allemaal terugkomen in de badkamers van de jaren ’80 en zorgen voor een leuke ambiance door schijnbaar onverenigbare tinten te combineren. Ondanks dat dit kleurenschema in de jaren ’90 uit de mode raakte, lijkt het nu een comeback te maken in de vorm van keramische tegels. Tinten als kauwgom roze en turkoois komen terug en worden ze gecombineerd met moderne, minimalistische vormen.

Trendwatcher Songül

RETRO KLEUREN ALS KAUWGOM ROZE EN TURKOOIS KOMEN TERUG

Unieke en levendige patronen

Door unieke en levendige patronen in de badkamer te verwerken komt de Retro beleving nog dichterbij. In de jaren ’60 was er een opleving van sterk gedessineerde muren met het gebruik van tegels en terrazzo. Dit wordt vandaag de dag ook gebruikt door middel van patronen in de tegels, zoals visgraat of een geometrisch tegelpatroon in een levendige kleur.

Badkuip op pootjes

De droom van velen: een nostalgisch bad op pootjes. Dit in combinatie met een inbouw badmengkraan in verouderd messing steelt deze helemaal de show. Verouderd ijzer staat altijd mooi binnen een Retro badkamer. Het heeft een matte look, maar schittert van eenvoud en finesse.

Niet alleen in de mode, maar ook op het gebied van design komen trends terug. Door retro te combineren met de moderne technieken van nu kunt u heerlijk genieten van uw badkamer vol sfeer.

Lees ook:

Laatste trends