De voegen van uw badkamer schoonmaken: do & don’ts

Door Songül

Geschreven door: Songül op 28 maart 2024

Het schoonmaken van de voegen in uw badkamer is vaak een klus die wordt uitgesteld, maar toch regelmatig moet worden uitgevoerd. Voegen in de badkamer zijn vatbaar voor vochtophoping, waardoor zeepresten, schimmels en bacteriën zich kunnen ontwikkelen. Door de constante blootstelling van water in de badkamer blijft vocht altijd aanwezig. Het is daarom belangrijk om de voegen regelmatig schoon te maken. Wij vertellen u graag welke stappen u moet volgen om uw voegen in de badkamer weer stralend schoon te krijgen.

Sani-Dump - De voegen van uw badkamer schoonmaken

Waarom is het noodzakelijk om uw voegen schoon te houden?

De badkamer is een vochtige omgeving waar dagelijks water stroomt, waardoor voegen na verloop van tijd vuil worden door verschillende factoren. In de douche ontstaan vooral zeepresten, kalkaanslag en op lange termijn schimmel. Door regelmatig uw voegen schoon te maken, voorkomt u schimmelvorming en de noodzaak om op lange termijn voegen te herstellen of opnieuw aan te brengen.

Zo kunt u het beste te werk gaan

Stap 1: Start met voorwerk

Voordat u begint, is het belangrijk om oppervlakkig vuil van de voegen te verwijderen. Gebruik hiervoor een kleine borstel of tandenborstel en schrob de droge voegen om het eerste vuil los te maken

Stap 2: Kies het juiste reinigingsmiddel

Elke badkamer kan een ander schoonmaakmiddel nodig hebben. Een mengsel van baking soda en water is een milde reiniger die zorgt voor glanzende voegen. Een alternatief is wasverzachter en water.

Stap 3: Inwerken en schrobben

Breng het mengsel aan op de voegen en laat het enkele minuten intrekken. Vervolgens is het belangrijk om te schrobben met een kleine borstel of tandenborstel om al het vuil te verwijderen.

Stap 4: Spoelen

Spoel de voegen ten slotte af met lauw water om alle resten van vuil en reinigingsmiddel te verwijderen. Laat de voegen vervolgens enkele uren drogen voordat ze weer nat worden om opnieuw vochtophoping te voorkomen.

Het resultaat: schone en glanzende voegen die weer stralen.

Trendwatcher Songül

Voordat u begint, is het belangrijk om oppervlakkig vuil van de voegen te verwijderen.

Sani-Dump - wijzend-naar-rechts-lachend-600×600
De voegen van uw badkamer schoonmaken: do & don’ts
Sani-Dump - De voegen van uw badkamer schoonmaken: do & don’ts

Wat u beter niet kunt doen…

Voegen vormen een essentieel onderdeel van het tegelwerk in uw badkamer. Daarom is het absoluut af te raden om bleekmiddelen of azijn te gebruiken. Deze agressieve schoonmaakmiddelen tasten geleidelijk de voegen aan, waardoor ze op lange termijn kunnen verdwijnen. Zowel bleekmiddel als azijn zijn schadelijk voor uw voegen. Als u toch azijn wilt gebruiken, wordt aangeraden dit altijd te verdunnen met water.

Daarnaast is het niet verstandig om allesreinigers en agressieve antikalkproducten te gebruiken. Allesreinigers kunnen ervoor zorgen dat voegmateriaal loslaat, waardoor er meer vuil wordt aangetrokken. Agressieve antikalkmiddelen kunnen op de lange termijn verkleuring en beschadiging van de voegen veroorzaken.

Kortom, het advies is om milde schoonmaakmiddelen te gebruiken, zoals baking soda en wasverzachter. Deze producten zijn verkrijgbaar in de supermarkt en zorgen voor een zachte reiniging, met behoud van de integriteit van uw voegen.

overzicht wellness badkamer
bohemian badkamervibe

Meer badkamer inspiratie in ons gratis inspiratiemagazine

Naast een badkamer uitkiezen is het belangrijk deze goed te onderhouden. Door het regelmatig schoonmaken van de voegen van uw tegels voorkomt u schimmels en bacteriën. Meer tips nodig voor het onderhouden en reinigen van uw badkamer? Onze badkamerspecialisten staan voor u klaar. U kunt natuurlijk ook inspiratie op doen in ons gratis inspiratiemagazine.

Laatste trends