De slimme en toekomstbestendige badkamer

Door Songül

Geschreven door: Songül op 01 augustus 2022

Dat badkamers tegenwoordig een veelzijdigere functie hebben dan vroeger is niets nieuws. Steeds nieuwere technologieën, apparatuur en elektronica maken het voor ons gemakkelijker. Denk maar eens aan bewegingssensoren die ervoor zorgen dat het licht aan en uit gaat. Niet alleen op technologisch gebied is het goed om na te denken over de toekomst van uw badkamer. Stel uzelf de vraag welke functie uw badkamer heeft wanneer u ouder bent. In dit blogbericht geven wij tips voor een slimme en toekomstbestendige badkamer.

slimme en toekomstbestendige badkamer

Hoe creëer ik een toekomst bestendige badkamer?

Begin met na te denken over wie er nu in het huis wonen. Wat zijn de behoeften? En hoe zou dit in de komende jaren kunnen veranderen? Komt er bijvoorbeeld een ouder familielid bij u wonen? Of heeft u veel kinderen die in hun tienerjaren spullen hebben die ook opgeborgen moeten worden? Wanneer u hier in een vroeg stadium aan denkt, kunt u kosten besparen die later nodig zijn om enkele aanpassingen door te voeren. Is het een huis waar u van plan bent heel uw leven te wonen? Ook dan is het goed om rekening te houden met het ouder worden. Idealiter zou alles in de badkamer zo vlak mogelijk moeten zijn. Dit maakt het gemakkelijker om door de badkamer te lopen zonder te struikelen of te vallen.

Trendwatcher Songül

MAAK GEBRUIK VAN TECHNOLOGIEËN DIE HET MAKKELIJKER MAKEN

Sani-Dump - wijzend-naar-rechts-lachend-600×600
slimme en toekomstbestendige badkamer
slimme en toekomstbestendige badkamer

Kies voor de inloopdouche

Een inloopdouche is toegankelijk voor alle leeftijden en ook veiliger voor gebruikers met verschillende mobiliteitsbehoeften. Kies hierbij voor veilige douchedeuren. Zo hebben ze bijvoorbeeld van het merk Sealskin verschillende inventieve oplossingen. Zoals douchedeuren die volledig ingeklapt kunnen worden voor extra ruimte. Een lagere drempel biedt ook gebruiksvriendelijkheid en vermindert het risico op struikelen. En niet te vergeten… antislip op de tegels.

Kies de juiste kraan

Gebruiksgemak is hierin niet de belangrijkste overweging. Goed om hierin mee te nemen is hoe warm de kraan wordt en of u uzelf niet snel eraan kunt branden. Veel douches hebben koel aanvoelende oppervlakken u zult zich niet bezeren als u per ongeluk het verkeerde deel aanraakt. Wel zo fijn! Thermostatische douches zijn een geweldige oplossing, omdat u de temperatuur heel precies kunt instellen. Als we helemaal een stapje in de toekomst zetten bestaan er ook app-gestuurde slimme douches. Hiermee kunt u de temperatuur alvast instellen voordat u in de douche stapt. Op deze manier hoeft u niet met koud en warm te mengen.

Een hoog toilet helpt bij opstaan

Hooggeplaatste toiletten of een iets hoger hangende versie zijn het gemakkelijkst in het gebruik. Terwijl modellen met een stille spoeling voor ’s nachts of met infraroodsensoren op de spoelplaat extra gebruiksgemak bieden.

Trenwatcher Songül

EEN INLOOPDOUCHE IS MAKKELIJK TOEGANKELIJK

Heeft u genoeg opbergruimte

Genoeg opbergruimte is essentieel en zorgt ervoor dat uw badkamer niet rommelig oogt. Probeer kasten aan weerszijden van een wastafel te plaatsen of gebruik individuele wandkasten om elk gezinslid een plek te geven om dingen op te bergen. Ingebouwde wasmanden maken ook vloerruimte vrij.

Vergeet de kleine dingen niet

Kleine details en toevoegingen aan uw badkamer kunnen het leven makkelijker maken. Denk hierbij aan een zitje in de douche of een beugel om uzelf aan vast te houden. Op dit moment heeft u deze elementen misschien niet nodig, maar het zijn wel dingen die het leven allemaal net ietsje makkelijker kunnen maken. Denk verder dan de voor de hand liggende dingen die nodig zijn om de badkamer functioneel te maken. Zo zijn magnetische kussens voor in het bad ook erg comfortabel, ontspannend en ondersteunend. Niet te vergeten goede verlichting en verlichte planken om alles beter zichtbaar te maken.

Laatste tips